Poznaj cztery najlepsze dania z cukinii!

Pochodzi ze słonecznej Italii. Jej nazwa pochodzi od słowa „zucchina” i oznacza… małą dynię! Cukinia, bo to właśnie o niej mowa, w Polsce nazywana jest także kabaczkiem. Należy do rodziny dyniowatych tak samo jak arbuz, ogórek i dynia. Jej smak jest neutralny, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w wytrawnych, jak w słodkich daniach. Bogata w wartości odżywcze. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Regularne jedzenie cukinii wpływa również na profilaktykę chorób układu krwionośnego, wzmacnia wzrok i chroni oczy. Spożycie cukinii wpływa też na zwiększenie odporności organizmu. Cukinia jest lekkostrawna, doskonale sprawdzi się u osób, którzy są na diecie – jest niskokaloryczna.

Czy wiesz, że skórka cukinii jest jadalna? To warzywo, które najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią. Wtedy także warto zamknąć ją w słoiku i zrobić z niej pyszne przetwory. Na szczęście w sezonie jesienno-zimowym jest także dostępna w wielu sklepach. Poznaj cztery najlepsze dania z cukinii!

Czy cukinię można jeść na surowo?

Cukinię można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Surowa smakuje jak ogórek. Doskonale sprawdzi się jako składnik sałatki warzywnej lub dodatek do kanapek – jest chrupiąca. Można także pokroić ją w słupki i podać z hummusem lub dowolnym dipem. To świetna alternatywna dla marchewki. Sprawdzi się jako zdrowa przekąska.

Najlepsze dania z cukinii to… ?

Cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. W kuchni wegańskiej i kuchni wegetariańskiej cukinia może być użyta jako podstawa lazanii czy makaronu z zielonych warzyw. Można ją także grillować lub upiec. Poza tym, jest znakomitym warzywem do ciast i deserów. Znasz przepis na muffinki cytrynowe z kawałkami cukinii? Koniecznie poznaj 4 sprawdzone przepisy na dania z cukinii!

Poznaj też idealne pomysły na przekąski na babski wieczór – gotowe w 15 minut!

Odżywcze smoothie z cukinią

Koktajl  z cukinii wykonany według tego przepisu poprawia metabolizm i pomaga oczyścić organizm. Ma przyjemny, orzeźwiający smak, delikatny aromat.

Składniki:

  • cukinia – 0, 2 kg;
  • korzeń imbiru – 10 g;
  • miód – do smaku;
  • woda – 0,2 l;
  • jabłko – 0, 2 kg.

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną cukinię oczyścić – obrać i usunąć nasiona. Następnie pokroić w kostkę. Tak samo jabłko i imbir. Całość wrzucić do blendera. Dodać wodę i miód do smaku. Zblendować.

Brownie z cukinii

Wszyscy znamy brownie z fasoli, bezapelacyjnie z cukinii jest również bardzo smaczne! Ciasta warzywne są świetną alternatywą dla ciężkich, śmietanowych wypieków. Zawierają mniej kalorii, mają więcej substancji odżywczych i błonnika, a do tego są niskokaloryczne. Wiesz, że jeden kawałek brownie z cukinii to tylko 150 kalorii?

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
  • 1 dojrzały banan (ok. 125 g miąższu)
  • 180 g suszonych daktyli
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej orkiszowej / pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao naturalnego
  • 50 ml mleka 2% lub napoju roślinnego

Przygotowanie:

Daktyle umieść w miseczce, zalej je wodą. Odstaw na 15 min. Po tym czasie odcedź je, zostawiając 2 łyżki płynu. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zetrzyj cukinię na dużych oczkach i umieść ją w większej misce, pamiętając odcedzeniu z soku. W kolejnym kroku dodaj pokrojonego i obranego banana, jajko i daktyle. Następnie wszystko razem zblenduj na gładką masę. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek i kakao, a następnie wymieszaj powstały „proszek” z mokrymi składnikami. Ostatnim krokiem będzie dodanie mleka (lub napoju roślinnego). Całość masy wlej do foremki. Może być keksówka lub tortownica. Piecz ok. 40 min. do suchego patyczka, gdy już będzie gotowa, możesz udekorować ciasto polewą lub bakaliami.

Owsianka z cukinii

Owsianka jest bardzo pożywnym śniadaniem, jest bogata w błonnik. Można modyfikować jej smak na wiele sposobów, wszystko zależy od dodatków jakich użyjesz.

Składniki

  • ½ cukinii (150-170g)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • ½ puszki mleczka kokosowego (200ml) lub 1 szklanka dowolnego napoju roślinnego
  • 1 banan
  • 2 garści orzechów: najlepiej włoskie i/lub laskowe
  • opcjonalne: 1/2 łyżeczki cynamonu, syrop klonowy lub inny słodzik, 2 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na pół godziny (albo na całą noc do lodówki – nocna owsianka z cukinii jest przepyszna!). Cukinię zetrzyj na dużych oczkach. Płatki przełóż do garnka, dodaj cukinię, zalej napojem roślinnym (wybierz dowolny – każdy będzie pasował!). Dodaj cynamon i dowolny słodzik. Gotuj przez ok. 10 min. Owsiankę z cukinii przełóż do miseczki. Udekoruj plastrem banana lub orzechami, z pewnością do smaku możesz także dodać masło orzechowe lub tahini oraz syrop klonowy.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii to przepis na pyszny obiad. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a w dodatku nie zawiera wielu składników, a mimo to zachwyci podniebienie.

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 2 ziemniaki (takie mniejsze)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy lub masło klarowane
  • 500-750 ml bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • rozmaryn
  • ciecierzyca z puszki lub słoika
  • tofu wędzone (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię ze skórką umyj i pokrój w kostkę. Tak samo ziemniaki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju lub maśle, w garnku przeznaczonym do zupy. W kolejnym kroku dodaj cukinię i ziemniaki, od czasu do czasu mieszając, następnie wsyp przyprawy, pamiętaj – dodaj bulion i wodę. Gotuj do miękkości przez ok. 15 min. Do miseczki dodaj łyżkę śmietany, zalej zupą, dodaj ciecierzycę i udekoruj rozmarynem. Jeżeli lubisz, możesz także dorzucić podsmażone tofu wędzone, a najlepiej pokrojone w kostkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Ci się także spodobać
ciasto dyniowe
Czytaj dalej

Czym pachnie jesień – jesienne przepisy w Twoim domu

Jesień to nieoczywista pora roku. Już w końcówce sierpnia, gdy lato powoli schodzi ze sceny, jesień    pokazuje swoje pierwsze oznaki. Poranki są bardziej rześkie, a wieczory chłodniejsze. Wraz z nadejściem września, pojawiają się kasztany i żołędzie, a liście mienią się różnymi kolorami. Pierwszy dzień jesień to taka magiczna data w kalendarzu. O tej porze roku można bardziej zadbać o siebie, nieco przystopować i otulić się nie tylko miękkim i puszystym kocem, ale także zapachami. Jak wiadomo – jesień jest bogata w zapachy. Jedne są bardziej, drugie mniej oczywiste. Gdyby jednak zastanowić się głębiej, czym właściwie pachnie jesień?
Czytaj dalej
w jakim czajniku najzdrowiej gotować wodę?
Czytaj dalej

W jakim czajniku najzdrowiej jest gotować wodę?

Gotowanie wody jest dziecinnie proste, ale nie zawsze przychodzi nam bezrefleksyjnie. Zwłaszcza dzisiaj, gdy świadomość zdrowego odżywiania i racjonalnych wyborów jest tak istotna dla naszego samopoczucia, skupiamy się na wyborze odpowiednich czajników. Zdajemy sobie też sprawę z tego, że niektóre materiały są dla nas lepsze, inne nieco gorsze. Choć większość czajników, które znajdziemy w sklepach spełnia normy, to jednak są takie, które służą nam bardziej. Opisaliśmy je poniżej.
Czytaj dalej
fit śniadanie
Czytaj dalej

Fit śniadanie – 3 przepisy, które pokochasz

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego należy zadbać o to, aby było one zdrowe i dostarczyło nam niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy warto jeść śniadanie? Oczywiście, że tak! Sprawdź, jakie przepisy na fit śniadania odmienią Twój codzienny jadłospis!
Czytaj dalej