Czy wiesz, że skórka cukinii jest jadalna? To warzywo, które najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią. Wtedy także warto zamknąć ją w słoiku i zrobić z niej pyszne przetwory. Na szczęście w sezonie jesienno-zimowym jest także dostępna w wielu sklepach. Poznaj cztery najlepsze dania z cukinii!
Czy cukinię można jeść na surowo?
Cukinię można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Surowa smakuje jak ogórek. Doskonale sprawdzi się jako składnik sałatki warzywnej lub dodatek do kanapek – jest chrupiąca. Można także pokroić ją w słupki i podać z hummusem lub dowolnym dipem. To świetna alternatywna dla marchewki. Sprawdzi się jako zdrowa przekąska.
Najlepsze dania z cukinii to… ?
Cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. W kuchni wegańskiej i kuchni wegetariańskiej cukinia może być użyta jako podstawa lazanii czy makaronu z zielonych warzyw. Można ją także grillować lub upiec. Poza tym, jest znakomitym warzywem do ciast i deserów. Znasz przepis na muffinki cytrynowe z kawałkami cukinii? Koniecznie poznaj 4 sprawdzone przepisy na dania z cukinii!
Poznaj też idealne pomysły na przekąski na babski wieczór – gotowe w 15 minut!
Odżywcze smoothie z cukinią
Koktajl z cukinii wykonany według tego przepisu poprawia metabolizm i pomaga oczyścić organizm. Ma przyjemny, orzeźwiający smak, delikatny aromat.
Składniki:
- cukinia – 0, 2 kg;
- korzeń imbiru – 10 g;
- miód – do smaku;
- woda – 0,2 l;
- jabłko – 0, 2 kg.
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną cukinię oczyścić – obrać i usunąć nasiona. Następnie pokroić w kostkę. Tak samo jabłko i imbir. Całość wrzucić do blendera. Dodać wodę i miód do smaku. Zblendować.
Brownie z cukinii
Wszyscy znamy brownie z fasoli, bezapelacyjnie z cukinii jest również bardzo smaczne! Ciasta warzywne są świetną alternatywą dla ciężkich, śmietanowych wypieków. Zawierają mniej kalorii, mają więcej substancji odżywczych i błonnika, a do tego są niskokaloryczne. Wiesz, że jeden kawałek brownie z cukinii to tylko 150 kalorii?
Składniki:
- 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
- 1 dojrzały banan (ok. 125 g miąższu)
- 180 g suszonych daktyli
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej orkiszowej / pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kakao naturalnego
- 50 ml mleka 2% lub napoju roślinnego
Przygotowanie:
Daktyle umieść w miseczce, zalej je wodą. Odstaw na 15 min. Po tym czasie odcedź je, zostawiając 2 łyżki płynu. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zetrzyj cukinię na dużych oczkach i umieść ją w większej misce, pamiętając odcedzeniu z soku. W kolejnym kroku dodaj pokrojonego i obranego banana, jajko i daktyle. Następnie wszystko razem zblenduj na gładką masę. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek i kakao, a następnie wymieszaj powstały „proszek” z mokrymi składnikami. Ostatnim krokiem będzie dodanie mleka (lub napoju roślinnego). Całość masy wlej do foremki. Może być keksówka lub tortownica. Piecz ok. 40 min. do suchego patyczka, gdy już będzie gotowa, możesz udekorować ciasto polewą lub bakaliami.
Owsianka z cukinii
Owsianka jest bardzo pożywnym śniadaniem, jest bogata w błonnik. Można modyfikować jej smak na wiele sposobów, wszystko zależy od dodatków jakich użyjesz.
Składniki
- ½ cukinii (150-170g)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- ½ puszki mleczka kokosowego (200ml) lub 1 szklanka dowolnego napoju roślinnego
- 1 banan
- 2 garści orzechów: najlepiej włoskie i/lub laskowe
- opcjonalne: 1/2 łyżeczki cynamonu, syrop klonowy lub inny słodzik, 2 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na pół godziny (albo na całą noc do lodówki – nocna owsianka z cukinii jest przepyszna!). Cukinię zetrzyj na dużych oczkach. Płatki przełóż do garnka, dodaj cukinię, zalej napojem roślinnym (wybierz dowolny – każdy będzie pasował!). Dodaj cynamon i dowolny słodzik. Gotuj przez ok. 10 min. Owsiankę z cukinii przełóż do miseczki. Udekoruj plastrem banana lub orzechami, z pewnością do smaku możesz także dodać masło orzechowe lub tahini oraz syrop klonowy.
Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii to przepis na pyszny obiad. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a w dodatku nie zawiera wielu składników, a mimo to zachwyci podniebienie.
Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 2 ziemniaki (takie mniejsze)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy lub masło klarowane
- 500-750 ml bulionu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- rozmaryn
- ciecierzyca z puszki lub słoika
- tofu wędzone (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukinię ze skórką umyj i pokrój w kostkę. Tak samo ziemniaki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju lub maśle, w garnku przeznaczonym do zupy. W kolejnym kroku dodaj cukinię i ziemniaki, od czasu do czasu mieszając, następnie wsyp przyprawy, pamiętaj – dodaj bulion i wodę. Gotuj do miękkości przez ok. 15 min. Do miseczki dodaj łyżkę śmietany, zalej zupą, dodaj ciecierzycę i udekoruj rozmarynem. Jeżeli lubisz, możesz także dorzucić podsmażone tofu wędzone, a najlepiej pokrojone w kostkę.