Czym pachnie jesień – jesienne przepisy w Twoim domu

Jesień to nieoczywista pora roku. Już w końcówce sierpnia, gdy lato powoli schodzi ze sceny, jesień    pokazuje swoje pierwsze oznaki. Poranki są bardziej rześkie, a wieczory chłodniejsze. Wraz z nadejściem września, pojawiają się kasztany i żołędzie, a liście mienią się różnymi kolorami. Pierwszy dzień jesień to taka magiczna data w kalendarzu. O tej porze roku można bardziej zadbać o siebie, nieco przystopować i otulić się nie tylko miękkim i puszystym kocem, ale także zapachami. Jak wiadomo – jesień jest bogata w zapachy. Jedne są bardziej, drugie mniej oczywiste. Gdyby jednak zastanowić się głębiej, czym właściwie pachnie jesień?

Jesień to piękna pora roku! Pomimo deszczowych i zimnych dni ma przecież tyle uroku. Piękne jesienne liście na drzewach, jesienne słońce i wspaniałe zapachy w domowej kuchni! Czy wiesz czym pachnie na polach jesienią? Jak zamknąć jesień w aromatycznym słoiku? Czym pachnie jesień tak w ogóle? Sprawdź!

Czym pachnie jesienią na polu? Jeśli zamknę oczy to z pewnością poczuję zapach lasu, wędzonego drewna i ogniska. W zimowe, jesienne wieczory pieczona kiełbaska na ognisku pachnie tak smakowicie!

Co jeszcze widzę i czuję w mojej głowie? Jesień kojarzy mi się także z dynią, zapachem goździków w herbacie, cynamonem, imbirem czy słodką wanilią karmelem i migdałami w cieście. Sprawdź jak wprowadzić jesienne zapachy do Twojego domu!

W jaki sposób można zamknąć jesień w słoikach? Robiąc aromatyczne przetwory, które rozpieszczą wszystkie Twoje zmysły. To pora roku, która obfituje w pełne witamin dary. Z sezonowych owoców możesz zrobić konfitury, dżemy, musy, soki i nalewki. Dlatego warto wykorzystać pigwę, kalinę, żurawinę, winogron, śliwki – to bogactwo składników odżywczych, które zapewni Ci pyszne doznania smakowe.

Jesienne warzywa można zamarynować, ukisić, a także zrobić z nich jesienne sałatki wielowarzywne. Do tego warto wykorzystać warzywa korzeniowe, liściaste i zioła. Warzywnymi smakami jesieni są bakłażan, burak, marchew, seler, pietruszka, papryka, cukinia i kapusta, które można łączyć ze sobą na wiele sposobów. Co więcej, te wszystkie dary zadbają o Twoją odporność i samopoczucie. Już wiesz czym pachnie na polach w październiku?

Dynia to warzywo, które można jeść nie tylko na wytrawnie, ale także na słodko. Warto ją włączyć do swojej diety, ponieważ jest niskokalorycznym, sezonowym warzywem, które zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Co więcej, dynia podczas obróbki termicznej nie traci swoich właściwości.

Wiadomo, że królową jesieni jest dyniowa zupa krem z aromatycznymi dodatkami, takimi jak cynamon lub chilli, które świetnie rozgrzeją Cię od środka. W sam raz na chłodne dni. Kto nie marzy o talerzu gorącej zupy dyniowej?

To nie koniec możliwości. Bowiem z dyni można przygotować bardzo dużo pyszności! Placuszki, gofry, a nawet ciasto – takie jak chociażby brownie lub sernik. Jeżeli jeszcze nie słyszałeś o spice pumpkin latte, to koniecznie wypróbuj!

Pierwszy dzień jesieni już dawno za nami, a lato wydaje się jakieś takie bardzo odległe. Chłodniejsze dni sprzyjają piciu gorących napoi, które jest doskonałym remedium na wieczory spędzone w domowym zaciszu. Jeżeli chodzi o herbatę, w sezonie jesienno-zimowym piję ją litrami, często z jesiennymi dodatkami. Koniecznie w ulubionym kubku! Miód, cytryna i imbir to znane i lubiane klasyki. Może warto w tym roku wypróbować nowy smak miodu, na przykład z ogórecznika lub chabrowy?

Jesienne dodatki do herbaty można znaleźć nie tylko w domowej spiżarni, ale także w lesie. Idąc na grzyby, warto także dobrze się rozejrzeć i zebrać trochę darów. Co powiesz na dziką różę, tarninę, głóg i gałązki iglaków? To naturalne wsparcie odporności, które podkręci smak jesiennego naparu. Nie zapominaj o klasycznych dodatkach takich jak cynamon, imbir, goździki, kardamon, które bardzo lubią towarzystwo czarnej herbaty.

Z kolei pigwa i rozmaryn bardzo pasują nie tylko do białej, ale także do zielonej herbaty. Jesień to doskonały czas na wykorzystanie darów zebranych wiosną i latem. Syrop z kwiatów czarnego bzu zadba o Twoją odporność i rozpieści podniebienie.

Nadchodzi taki czas, gdy piękna złota jesień przeobraża się w pluchę. Wtedy lepiej zostać w domu i spędzić czas w najbliższymi – wspólnie oglądać filmy, grać w gry w planszowe lub poświęcić dla siebie w towarzystwie jesiennych świec sojowych, które Cię odprężą, a niektóre zapachy przeniosą Cię do najpiękniejszych wspomnień minionego lata.

Naturalne świece będą dopełnieniem jesiennych wieczorów podczas czytania książek, relaksujących kąpieli i domowego spa, a także pozwolą wyciszyć się przed snem. Wybierając świeczkę na ten nostalgiczny okres, warto wybierać naturalne materiały takie jak np. wosk sojowy lub pszczeli.

Wypełnią one pomieszczenie zapachem, który jest bezpieczny dla zdrowia, a także stworzy sielski klimat. Jakie zapachy pasują do jesieni? Na pewno będą to nuty owocowe – jabłka, śliwki, pomarańcze, dynie w połączeniu z korzennymi aromatami, które bardzo często przypominają zapach domowego ciasta, kojarzonego ze spokojem i bezpieczną przystanią.

Jesień to taki czas w roku, w którym poddajemy się emocją. Najczęściej towarzyszy nam melancholia i nostalgia. Więcej rozmyślamy. Być może dlatego, że w listopadzie obchodzimy Wszystkich Świętych – magiczny czas, pełen zadumy. W tym okresie, bardziej niż zwykle, myślimy o naszych bliskich, którzy odeszli. Chętniej sięgamy po rodzinne pamiątki i albumy, pielęgnujemy wspomnienia, dzięki czemu nasza pamięć o tych osobach jest zawsze żywa.

Jesień to również wspólne wieczory i filmy. Sprawdź jakie bajki i filmy animowane musisz obejrzeć -> Bajki, które warto obejrzeć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Ci się także spodobać
cukinia dania z cukinii przepisy
Czytaj dalej

Dania z cukinii. Poznaj cztery najlepsze dania z cukinii!

Pochodzi ze słonecznej Italii. Jej nazwa pochodzi od słowa „zucchina” i oznacza… małą dynię! Cukinia, bo to właśnie o niej mowa, w Polsce nazywana jest także kabaczkiem. Należy do rodziny dyniowatych tak samo jak arbuz, ogórek i dynia. Jej smak jest neutralny, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w wytrawnych, jak w słodkich daniach. Bogata w wartości odżywcze. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Regularne jedzenie cukinii wpływa również na profilaktykę chorób układu krwionośnego, wzmacnia wzrok i chroni oczy. Spożycie cukinii wpływa też na zwiększenie odporności organizmu. Cukinia jest lekkostrawna, doskonale sprawdzi się u osób, którzy są na diecie – jest niskokaloryczna.
Czytaj dalej
Czytaj dalej

Jak zrobić porządek w szafie? 5 porad, które ułatwią Ci życie

Dobra organizacja rzeczy i porządek w szafie to kluczowe kwestie przy tworzeniu spójnej garderoby we wnętrzu. Uwierz, że po generalnym porządku w szafie żyje się lepiej – bez sterty nieuporządkowanych ubrań i porozrzucanych akcesoriów. Sprawdź, jakie porady przygotowałam specjalnie dla Ciebie!
Czytaj dalej