Jesień to czas, który bogaty jest w warzywa i owoce. Jednym z symboli tego magicznego okresu jest dynia, czyli uniwersalne warzywo, które można wykorzystać do różnorodnych potraw – zarówno na słodko, jak i słono. Od rozgrzewającej zupy krem po słodkie ciasto i korzenne pumpkin latte – możliwości są praktycznie nieograniczone. Wiadomo, że najpopularniejszą potrawą jest zupa krem z dyni, którą można podać na wiele sposobów. Nie tylko na ostro, ale także bardziej korzennie, wykorzystując do tego cynamon.
Zupa krem z dyni – doceń bogactwo smaków
Zupa krem z dyni to prawdziwa ikona jesiennej kuchni. Aromatyczna i kremowa zupa z dyni doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Składniki:
• 1 duża dynia (najlepiej piżmowa)
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 ziemniak
• 1 marchewka
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 litr bulionu warzywnego
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• Sól i pieprz do smaku
• Śmietana lub mleko kokosowe (jako opcja bezlaktozowa)
Wykonanie:
- Przygotowanie zupy krem z dyni rozpocznij od obierania, oczyszczania i krojenia dyni, cebuli, czosnku, ziemniaka i marchewki.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek aż staną się miękkie.
- Dodaj pokrojoną dynię, ziemniaka i marchewkę. Smaż przez kilka minut.
- Wlej bulion warzywny i gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i dopraw cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Dodaj śmietanę lub mleko kokosowe, aby uzyskać kremową konsystencję.
Potrawka z kurczaka i dyni – poczuj smak dyni w anturażu przypraw
Potrawka z kurczaka z dyni to danie pełne smaku i aromatu, idealne na jesienne obiady.
Składniki:
• 2 filety z kurczaka
• 1 mała dynia (dowolna odmiana)
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 szklanka bulionu kurczaka
• 1/2 szklanki mleka (lub mleka roślinnego)
• 2 łyżki masła (lub oleju roślinnego)
• 1 łyżka mąki pszennej (lub mąki ryżowej dla opcji bezglutenowej)
• 1/2 łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki curry
• ½ łyżeczki imbiru
• Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pokrój kurczaka w kostkę i usmaż na maśle lub oleju aż się zrumieni.
- Wyjmij z patelni. Następnie na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj mąkę pszenną(lub mąkę ryżową) i mieszaj przez minutę.
- Stopniowo wlej bulion i mleko, mieszając cały czas, aż sos zgęstnieje.
- Wrzuć pokrojoną w kostkę dynię, curry, kurczaka, tymianek, sól i pieprz.
- Gotuj na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.
Podawaj z ryżem lub ziemniakami – jak lubisz.
Jeżeli potrzebujesz większej ilości pomysłów na dania obiadowe, zajrzyj do naszego artykułu: https://energiakobiety.pl/szybki-obiad-6-pomyslow-na-pyszny-posilek/
Ciasto dyniowe – delektuj się słodkim smakiem jesieni
Ciasto dyniowe to doskonały deser na jesienne popołudnie.
Składniki:
• 1 1/2 szklanki puree z dyni (możesz upiec dynię lub ugotować i zblendować)
• 1 1/2 szklanki mąki (lub mąki migdałowej dla opcji bezglutenowej)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki goździków
• 1/2 szklanki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
• 1 szklanka cukru (lub cukru kokosowego)
• 2 jajka (lub zamiennik dla opcji bezlaktozowej)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż foremkę do pieczenia papierem.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
- W drugiej misce zmiksuj puree z dyni, olej kokosowy, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
- Przelej ciasto do foremki i piecz przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
Ostudź ciasto przed podaniem. Jeżeli lubisz, posyp ciasto cukrem pudrem lub wykonak najprostszą polewę czekoladową, najlepiej z białej czekolady.
Smoothie dyniowe – czas na jesienne orzeźwienie
Dynia sprawdza się również doskonale w smoothie na jesienne poranki. Wiedziałeś o tym? Jeżeli nie – koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki:
• 1/2 szklanki puree z dyni
• 1 banan
• 1/2 szklanki mleka (lub mleka roślinnego)
• 1 łyżeczka miodu (lub syropu klonowego dla opcji bezlaktozowej)
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• Kilka kostek lodu
Wykonanie:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze.
- Blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przelej do szklanki i udekoruj odrobiną cynamonu na wierzchu.
Pij od razu po przygotowaniu, dzięki czemu zachowasz wszystkie składniki odżywcze.
Dyniowe latte – aromatyczny napój na jesienne chłody
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, dyniowe latte jest doskonałą alternatywą na chłodniejsze jesienne dni. Ten pyszny napar znany jest także jako pumpkin latte i jest to bardzo popularna opcja w jesiennej ofercie wielu kawiarni, a dzięki temu przepisowi rozkoszujesz się w nim także w domu.
Składniki:
• 1/2 szklanki puree z dyni
• 1 szklanka mleka (lub mleka roślinnego)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
• 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego dla opcji bezlaktozowej)
• Espresso lub mocna kawa (opcjonalnie)
Wykonanie:
- W garnuszku wymieszaj puree z dyni, mleko, ekstrakt waniliowy, przyprawy i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż latte będzie gorące.
- Jeśli lubisz, dodaj espresso lub mocną kawę. Przelej do kubka i ciesz się aromatycznym latte.
To tyle! Teraz możesz cieszyć się aromatycznym i kremowym pumpkin latte w zaciszu własnego domu.
Sałatka z dyni – jesienna porcja warzyw
Co powiesz na lekką i zdrową sałatkę z dyni? Do jej przygotowania potrzebujesz popularne składniki. Dzięki dodatkowi dyni odmienisz jej smak.
Składniki:
• Dynia piżmowa 200g
• Szpinak baby
• Orzechy włoskie
• Ser feta (lub ser roślinny dla opcji bezlaktozowej)
• Sól i pieprz do smaku
• Dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód (lub syrop klonowy), musztarda
Wykonanie:
- Pokrój dynię w kostkę i upiecz ją w piekarniku aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
- W dużej misce połącz szpinak, orzechy włoskie i ser feta.
- Dodaj upieczoną dynię.
- W małej misce wymieszaj składniki dressing: oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód (lub syrop klonowy) i musztardę. Polej sałatkę dressingiem, posól i popieprz do smaku.
Sałatka z dyni i pieczonymi sezonowymi warzywami – jesienny rarytas
Dyniowa sałatka z sezonowymi warzywami to doskonałe połączenie słodyczy dyni i intensywnego smaku pieczonych warzyw. Jest idealna na jesienne obiady lub kolacje i doskonale pasuje do różnych mięsnych i wegetariańskich dań.
Składniki:
• 200 g dyni Hokkaido
• 2 marchewki
• 2 buraki
• 1 cebula czerwona
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sól i pieprz do smaku
• 2 garście mieszanki sałat (np. rukola, szpinak)
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 łyżka miodu
• Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Obierz i pokrój dynię, marchewki, buraki i cebulę na kawałki o podobnym rozmiarze.
- Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż warzywa.
- Polej warzywa oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
- Piecz warzywa w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż staną się miękkie i delikatnie zrumienione.
- W międzyczasie przygotuj dressing. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Odstaw na bok.
- Kiedy warzywa są gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
- Na dużej misce połącz warzywa pieczone, mieszankę sałat i dressing. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Podawaj sałatkę z dyni i pieczonymi sezonowymi warzywami na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Dyniowa owsianka – zdrowe śniadanie na jesień
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a dyniowa owsianka to doskonały wybór na chłodne jesienne poranki. Ta potrawa nie tylko rozgrzeje Cię, ale także dostarczy Ci energii na cały dzień.
Składniki:
• 1/2 szklanki płatków owsianych
• 1/2 szklanki puree z dyni
• 1/2 szklanki mleka (lub mleka roślinnego)
• 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego dla opcji bezlaktozowej)
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• Garść posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
• Świeże owoce jako dodatek (np. plasterki bananów, jagody, jabłko)
Wykonanie:
- W rondelku połącz płatki owsiane, puree z dyni, mleko, miód (lub syrop klonowy), cynamon i gałkę muszkatołową.
- Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż owsianka zgęstnieje (około 5-7 minut).
- Przełóż owsiankę do miseczki.
- Posyp posiekanymi orzechami i dodaj świeże owoce według upodobania.
- Podawaj ciepłą dyniową owsiankę i ciesz się zdrowym i sycącym śniadaniem na jesienne poranki.
- Delikatnie wymieszaj i podawaj.
Wartości ożywcze dyni, czyli kopalnia witamin i minerałów
Dynia to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Jest szczególnie znana ze swojego wysokiego zawartości beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, korzystnej dla zdrowia oczu. Ponadto, dynia dostarcza witaminę C, witaminę E i witaminy z grupy B, które są niezbędne dla ogólnego zdrowia organizmu. Czy wiesz, że cukinia jest odmianą dyni? Pochodzą z tej samej rodziny i posiadają podobne wartości odżywcze.
Jeżeli szukasz inspiracji na ciekawe przepisy z cukinii, przeczytaj nasz krótki artykuł: https://energiakobiety.pl/dania-z-cukinii-poznaj-cztery-najlepsze-dania-z-cukinii/
Zamrażanie dyni, dlaczego warto?
Jeśli masz nadmiar dyni, zawsze możesz ją zamrozić. Jak to zrobić? To proste! Wystarczy obrane, pokrojone kawałki dyni umieścić w plastikowych torebkach lub pojemnikach, a następnie zamrozić. Dzięki temu zachowasz jej świeżość na dłużej, ponadto dynia zamrożona świetnie nadaje się do przygotowywania zup, ciast i innych dań przez cały rok.
Zastanawiasz się – czym pachnie jesień? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: https://energiakobiety.pl/czym-pachnie-jesien/