Fit śniadanie – 3 przepisy, które pokochasz

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego należy zadbać o to, aby było one zdrowe i dostarczyło nam niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy warto jeść śniadanie? Oczywiście, że tak! Sprawdź, jakie przepisy na fit śniadania odmienią Twój codzienny jadłospis!

Fit śniadanie na słodko – omlet bananowy

Pierwszym przepisem, jaki Wam przedstawię jest omlet bananowy z dodatkiem płatków owsianych. Jest to mój ulubiony przepis na zdrowe śniadanie fit, gdyż jest syty a jednocześnie lekki. Omlet bananowy z dodatkiem płatków owsianych dostarcza mi niezbędnych składników, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mojego organizmu.


Czytaj również: Przekąski na babski wieczór

Jeśli wprowadzisz go do swojego codziennego menu, to życie stanie się piękniejsze! Poza tym ciepłe śniadanko jest zdecydowanie lepsze od zwyczajnych kanapek. Przecież każdy potrzebuje odrobinę ciepła z rana. A ty wolisz fit śniadanie na ciepło czy może preferujesz posiłek na zimno?

Składniki na omlet bananowy z dodatkiem płatków owsianych

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • Odrobina wody gazowanej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

W pojemniku od blendera zmiksować płatki owsiane, dzięki czemu omlet będzie bardziej miękki. Następnie dodać mąkę pszenną, pokrojonego na cienkie kawałki banana, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii oraz wlać odrobinę wody gazowanej. Zmiksować wszystko, aż masa będzie dokładnie wymieszana i puszysta.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wlać przygotowaną masę. Omlet należy smażyć na małym ogniu przez kilka minut (można też przykryć pokrywką, wtedy omlet się szybciej zetnie). Jeśli brzegi omletu będą ścięte i złociste – należy przewrócić go na drugą stronę. Smażyć na drugiej stronie około 30 sekund. Gotowy omlet przełożyć na talerz i nałożyć ulubione składniki. U mnie są to owoce i jogurt naturalny. Smacznego!

Fit śniadanie na słono – serek wiejski ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Kolejny pomysł na śniadanie fit to serek wiejski ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Nabiał i warzywa to ważne elementy zdrowej diety, dzięki czemu bardziej o siebie dbamy. Jest to bardzo lekkie i smaczne danie, które powinno pojawić się w jadłospisie każdej zdrowo odżywiającej się osoby. Jeśli nie masz pomysłu na fit śniadanie do pracy – ten przepis jest dla Ciebie. Poza tym, to szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek.

Składniki na serek wiejski ze szczypiorkiem i rzodkiewką

  • Serek wiejski light,
  • Szczypiorek,
  • Rzodkiewka,
  • Zioła prowansalskie,
  • Sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Serek wiejski nałożyć do przygotowanej miski. Rzodkiewkę i szczypiorek cienko pokroić, dzięki czemu serek będzie smaczniejszy. Dodać do miski z serkiem wiejskim. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz. Gotowe! Szybki przepis na pożywne fit śniadanie, które dostarczy ci niezbędnej energii. Czyż nie wygląda apetycznie?

Fit śniadanie – placki, czyli rozpusta dla podniebienia

Kolejnym i ostatnim przepisem na fit śniadaniefit placuszki na śniadanie! Przedstawię Ci przepis na przepyszne placki jogurtowe z jagodami. Takie śniadanko sprawi, że będziesz miał dobry dzień. Jagody można zastąpić owocami, takimi jak borówki, banany czy też truskawki. No to zaczynamy!

Składniki na fit placki na śniadanie

  • 250 gram jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka jagód (jagody można zastąpić borówkami, bananem bądź truskawkami),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

Jogurt naturalny wymieszać z jajkami i ekstraktem z wanilii za pomocą widelca lub miksera na wolnych obrotach. Do masy dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem bądź delikatnie zmiksować. Dodać jagody bądź inne owoce i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelnię nalać oliwę z oliwek i rozgrzać.

Nakładać po 1 łyżce masy na jednego placka zachowując odpowiednie odstępy. Smażyć na średnim ogniu, do czasu aż placuszki urosną i będą zarumienione. Po około 2,5 minuty przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do pełnego zarumienia przez około 2 minuty. Placki wyłożyć na talerz i polać np. syropem klonowym, co sprawi, że będą smaczniejsze. Smacznego!

Warto zdrowo się odżywiać i zwracać uwagę na to, co jemy. Zdrowe odżywianie poprawia nasze samopoczucie, wpływa na jakość snu i sprawia, że dzień staje się lepszy. Poza tym pięknie przygotowany posiłek sprawia, że czujemy się bardziej szczęśliwi i zaopiekowani. Spraw sobie odrobinę radości!

Nie zapomnij też o dobrym, ciepłym napoju do posiłku. To może być kawa inka lub kakao, które dostarczą ci dodatkowej energii. Możesz też zaparzyć sobie aromatyczną kawę, jeśli lubisz lub ulubioną herbatę.

Jeżeli podobały Ci się moje fit przepisy na śniadanie – zostaw komentarz na dole! Podziel się też pomysłami na Twoje fit śniadanie, które lubisz przygotowywać dla swojej rodziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Ci się także spodobać
cukinia dania z cukinii przepisy
Czytaj dalej

Dania z cukinii. Poznaj cztery najlepsze dania z cukinii!

Pochodzi ze słonecznej Italii. Jej nazwa pochodzi od słowa „zucchina” i oznacza… małą dynię! Cukinia, bo to właśnie o niej mowa, w Polsce nazywana jest także kabaczkiem. Należy do rodziny dyniowatych tak samo jak arbuz, ogórek i dynia. Jej smak jest neutralny, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w wytrawnych, jak w słodkich daniach. Bogata w wartości odżywcze. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Regularne jedzenie cukinii wpływa również na profilaktykę chorób układu krwionośnego, wzmacnia wzrok i chroni oczy. Spożycie cukinii wpływa też na zwiększenie odporności organizmu. Cukinia jest lekkostrawna, doskonale sprawdzi się u osób, którzy są na diecie – jest niskokaloryczna.
Czytaj dalej
Czytaj dalej

Co na grilla – oryginalne i sprawdzone pomysły

Sezon na grilla uważamy za otwarty! Dlatego przychodzimy do was z przyjemnym artykułem, w którym przedstawimy przepisy na niezastąpione przekąski oraz dania, które powinny znaleźć się na każdym stole podczas grillowania. Dziś radzimy, co na grilla zrobić, aby było smacznie i każdy gość był zadowolony. Sprawdź!
Czytaj dalej
ciasto dyniowe
Czytaj dalej

Czym pachnie jesień?

Jesień to nieoczywista pora roku. Już w końcówce sierpnia, gdy lato powoli schodzi ze sceny, jesień    pokazuje swoje pierwsze oznaki. Poranki są bardziej rześkie, a wieczory chłodniejsze. Wraz z nadejściem września, pojawiają się kasztany i żołędzie, a liście mienią się różnymi kolorami. Pierwszy dzień jesień to taka magiczna data w kalendarzu. O tej porze roku można bardziej zadbać o siebie, nieco przystopować i otulić się nie tylko miękkim i puszystym kocem, ale także zapachami. Jak wiadomo – jesień jest bogata w zapachy. Jedne są bardziej, drugie mniej oczywiste. Gdyby jednak zastanowić się głębiej, czym właściwie pachnie jesień?
Czytaj dalej
Czytaj dalej

Zdrowe odżywianie – jak zacząć?

Jak zacząć jeść zdrowo? Co należy jeść, aby dieta była zbilansowana i pełna wartości odżywczych? To częste pytania, które zadają sobie ludzie chcący wprowadzić do swojego trybu życia zdrowe odżywianie. Zostań z nami, a podpowiemy Ci jak zacząć się zdrowo odżywiać oraz jak wprowadzić do swojej diety pełnowartościowe produkty!
Czytaj dalej