Wielkanocne przepisy – zaskocz bliskich

Wielkanoc za pasem. To dobry moment, by pomyśleć o menu na nadchodzące święta i zaplanować zakupy. Pomysłów jest wiele. Czy zawsze trzeba decydować się na tradycyjne poprawy? Wiadomo, dwoma najbardziej charakterystycznymi symbolami tych świąt są jajka i biała kiełbasa. A co w przypadku, gdy nie jesz mięsa i masz alergię na jajka – czy w takim przypadku da się zorganizować smaczne święta? Oczywiście, że tak! Niech te przepisy na Wielkanoc będą dla Ciebie dla Ciebie inspiracją. Poznaj wielkanocne przepisy!

Jej wysokość – sałatka jarzynowa!

Sałatka jarzynowa jest zawsze najlepszym rozwiązaniem. Można ją przygotowywać przez cały rok, jednak najlepiej smakuje w święta. Jak to się dzieje, że w każdym domu smakuje inaczej? Przed Tobą przepis na klasyczną sałatkę Wielkanocną z ugotowanych w mundurkach jarzyn – marchewki, pietruszki i ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, ogórka kiszonego, pora, kukurydzy i jabłka, w anturażu majonezu oraz musztardy. Pychota!

Składniki:

  • 3 ziemniak
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/4 pora
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • ok. 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
  2. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
  3. Jajka ugotować na twardo (ok. 5 – 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.
  4. Ogórki, pora oraz jabłko obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do miski. Wsypać dobrze odsączony i osuszony groszek.
  5. Całość doprawić solą (około 1/2 łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Wymieszać z majonezem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) oraz musztardą.
  6. Przełożyć wszystko do miski, dodać majonez i musztardę, składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka wielkanocna bez jajek

Sałatka ze szpinakiem i fetą sprawdzi się idealnie na świątecznym stole. Smakuje obłędnie. Jest bardzo zdrowa i do tego prosta w przygotowaniu – połączysz ze sobą kilka składników i wyjdzie Ci kulinarne cudo. Wielkanocne przepisy są idealne – zwłaszcza jak je trochę podrasujesz. Jeżeli lubisz połączenie pomidorków koktajlowych i suszonych pomidorów, to Twoje podniebienie będzie zadowolone.

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku np. baby
  • 300 g małych pomidorków
  • 50 g pestek słonecznika – 5 łyżek
  • mała czerwona cebula
  • 6 kawałków pomidorów suszonych z oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki soli
  • łyżka miodu (najlepiej płynnego) lub syropu klonowego
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Szpinak umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki i ułożyć na szpinaku, tak samo pomidorki koktajlowe i cebulę. Ser feta pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Z musztardy, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny wykonaj dressing – wszystkie składniki zmieszaj ze sobą w osobnej miseczce. Następnie dodaj go do pozostałych składników. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i posyp solą. Poczekaj aż wystygną, dodaj do dużej miski i wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Wielkanocne przepisy są wyjątkowe – gotuj na wiele sposobów.

Wskazówka: Sałatka ze szpinakiem najlepiej smakuje z podprażonymi pestkami słonecznika. Możesz je zastąpić orzechami, pestkami dyni, płatkami migdałowymi lub sezamem.

Zobacz więcej: Wybieramy prezent dla teściowej – 7 pomysłów

Ciasta – babka wielkanocna

Mokra, mięciutka, jednocześnie kwaśna i słodka – babka wielkanocna cytrynowa, bo to o niej mowa, to najlepsza propozycja ciasta na Wielkanoc. To klasyka wśród słodkości. Zawsze pyszna, idealna do kawy! Ozdobiona lukrem zyskuje nie tylko w smaku, ale także z wyglądu. Cytrynowej babki wielkanocnej nie może zabraknąć na świątecznym stole, szczególnie jeżeli szukasz przepisu na tanie święta.

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • 4 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka. mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • starta skórka z 1 dużej cytryny
  • sok z 1 dużej cytryny
  • aromat cytrynowy – kilka kropel
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie:

Całe jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, białą i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodać ostudzone i rozpuszczone masło. Następnie sok i skórkę startą z cytryny i kilka kropel olejku cytrynowego dla aromatu. Całość ostrożnie wymieszać. W kolejnym kroku ciasto wymieszać do wysmarowanej masłem i wiórkami kokosowymi foremki na babkę. Jeżeli nie posiadasz takiej formy, wybierz zwykłą keksówkę, którą możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180*C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Ostudzoną babkę wielkanocną udekoruj pysznym lukrem.

Czas na bezglutenowy mazurek kajmakowy

Czy wegańskie i bezglutenowe ciasta są smaczne? Oczywiście! Jeżeli spróbujesz bezglutenowy mazurek kajmakowy, zakochasz się w nim od pierwszego kęsa. To przepyszna alternatywa dla tradycyjnego mazurka z tradycyjnym kajmakiem na śmietance. Połączenie kruchego, delikatnego ciasta z aksamitnym, budyniowym kremem kajmakowym i warstwą słodkiego karmelu… palce lizać! Mazurek wielkanocny przepis:

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g uprażonych migdałów
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 120 g zimnego oleju kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, opcjonalnie
  • 1 – 2 łyżki purée z batata, dyni lub marchewki*
  • 1 – 2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie kajmakowe (wegańskie):

  • 1 szklanka mleczka kokosowego (ok 20%)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego miękkiego

Przygotowanie:

Do kielicha włożyć przestudzone migdały i blendować 30 – 60 sekund na mąkę. Następnie dodać obydwie mąki i blendować 15 – 30 sekund, tak by wszystkie składniki połączyły się. Do migdałów i mąki dodać zimny olej kokosowy wraz z ekstraktem oraz solą i blendować 30 – 60 sekund aż do całkowitego rozdrobnienia oleju kokosowego i otrzymania rzadkiej masy, coś na kształt kruszonki. Do masy dodać ostrożnie po łyżeczce puree (z batatów, marchewki  lub dyni – Ty wyzbierasz, wszystkie są dość neutralne w smaku) i do tego wodę. Delikatnie mieszać, do uzyskania gładkiego, miękkiego (lepkiego!) ciasta. W kolejnym kroku ciasto wyjąć na stolnicę, na wcześniej wyłożony papier do pieczenia, następnie przykryć kolejną warstwą papieru i wałkować. Delikatnie nakłuć i odłożyć do lodówki na około 20 min.

Przez ten czas przystąpić do przygotowywania wegańskiego kajmaku.

Przepis na wegański kajmak:

Do garnka z grubym dnem wlać mleko kokosowe, wsypujemy cukier trzcinowy. Delikatnie zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 20 min – do tego czasu masa powinna zgęstnieć. Pod koniec gotowania dodać olej. Ważne, by się olej połączył się z masą. Zamieszać. Zdjąć z ognia i przelać do miski i wystudzić.

Po 20 min. wyjąć ciasto z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec na termoobiegu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć do ostudzenia, potem posmarować masą kajmakową i udekorować według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Ci się także spodobać
cukinia dania z cukinii przepisy
Czytaj dalej

Dania z cukinii. Poznaj cztery najlepsze dania z cukinii!

Pochodzi ze słonecznej Italii. Jej nazwa pochodzi od słowa „zucchina” i oznacza… małą dynię! Cukinia, bo to właśnie o niej mowa, w Polsce nazywana jest także kabaczkiem. Należy do rodziny dyniowatych tak samo jak arbuz, ogórek i dynia. Jej smak jest neutralny, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w wytrawnych, jak w słodkich daniach. Bogata w wartości odżywcze. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Regularne jedzenie cukinii wpływa również na profilaktykę chorób układu krwionośnego, wzmacnia wzrok i chroni oczy. Spożycie cukinii wpływa też na zwiększenie odporności organizmu. Cukinia jest lekkostrawna, doskonale sprawdzi się u osób, którzy są na diecie – jest niskokaloryczna.
Czytaj dalej
ciasto dyniowe
Czytaj dalej

Czym pachnie jesień – jesienne przepisy w Twoim domu

Jesień to nieoczywista pora roku. Już w końcówce sierpnia, gdy lato powoli schodzi ze sceny, jesień    pokazuje swoje pierwsze oznaki. Poranki są bardziej rześkie, a wieczory chłodniejsze. Wraz z nadejściem września, pojawiają się kasztany i żołędzie, a liście mienią się różnymi kolorami. Pierwszy dzień jesień to taka magiczna data w kalendarzu. O tej porze roku można bardziej zadbać o siebie, nieco przystopować i otulić się nie tylko miękkim i puszystym kocem, ale także zapachami. Jak wiadomo – jesień jest bogata w zapachy. Jedne są bardziej, drugie mniej oczywiste. Gdyby jednak zastanowić się głębiej, czym właściwie pachnie jesień?
Czytaj dalej