Jej wysokość – sałatka jarzynowa!
Sałatka jarzynowa jest zawsze najlepszym rozwiązaniem. Można ją przygotowywać przez cały rok, jednak najlepiej smakuje w święta. Jak to się dzieje, że w każdym domu smakuje inaczej? Przed Tobą przepis na klasyczną sałatkę Wielkanocną z ugotowanych w mundurkach jarzyn – marchewki, pietruszki i ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, ogórka kiszonego, pora, kukurydzy i jabłka, w anturażu majonezu oraz musztardy. Pychota!
Składniki:
- 3 ziemniak
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1/4 pora
- 1/2 jabłka
- 1 mała puszka kukurydzy
- ok. 1 szklanka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
- Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
- Jajka ugotować na twardo (ok. 5 – 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.
- Ogórki, pora oraz jabłko obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do miski. Wsypać dobrze odsączony i osuszony groszek.
- Całość doprawić solą (około 1/2 łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Wymieszać z majonezem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) oraz musztardą.
- Przełożyć wszystko do miski, dodać majonez i musztardę, składniki dokładnie wymieszać.
Sałatka wielkanocna bez jajek
Sałatka ze szpinakiem i fetą sprawdzi się idealnie na świątecznym stole. Smakuje obłędnie. Jest bardzo zdrowa i do tego prosta w przygotowaniu – połączysz ze sobą kilka składników i wyjdzie Ci kulinarne cudo. Wielkanocne przepisy są idealne – zwłaszcza jak je trochę podrasujesz. Jeżeli lubisz połączenie pomidorków koktajlowych i suszonych pomidorów, to Twoje podniebienie będzie zadowolone.
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku np. baby
- 300 g małych pomidorków
- 50 g pestek słonecznika – 5 łyżek
- mała czerwona cebula
- 6 kawałków pomidorów suszonych z oleju
- 4 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki soli
- łyżka miodu (najlepiej płynnego) lub syropu klonowego
- łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki i ułożyć na szpinaku, tak samo pomidorki koktajlowe i cebulę. Ser feta pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Z musztardy, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny wykonaj dressing – wszystkie składniki zmieszaj ze sobą w osobnej miseczce. Następnie dodaj go do pozostałych składników. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i posyp solą. Poczekaj aż wystygną, dodaj do dużej miski i wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Wielkanocne przepisy są wyjątkowe – gotuj na wiele sposobów.
Wskazówka: Sałatka ze szpinakiem najlepiej smakuje z podprażonymi pestkami słonecznika. Możesz je zastąpić orzechami, pestkami dyni, płatkami migdałowymi lub sezamem.
Zobacz więcej: Wybieramy prezent dla teściowej – 7 pomysłów
Ciasta – babka wielkanocna
Mokra, mięciutka, jednocześnie kwaśna i słodka – babka wielkanocna cytrynowa, bo to o niej mowa, to najlepsza propozycja ciasta na Wielkanoc. To klasyka wśród słodkości. Zawsze pyszna, idealna do kawy! Ozdobiona lukrem zyskuje nie tylko w smaku, ale także z wyglądu. Cytrynowej babki wielkanocnej nie może zabraknąć na świątecznym stole, szczególnie jeżeli szukasz przepisu na tanie święta.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 4 duże jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka. mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- starta skórka z 1 dużej cytryny
- sok z 1 dużej cytryny
- aromat cytrynowy – kilka kropel
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 5 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Całe jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, białą i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodać ostudzone i rozpuszczone masło. Następnie sok i skórkę startą z cytryny i kilka kropel olejku cytrynowego dla aromatu. Całość ostrożnie wymieszać. W kolejnym kroku ciasto wymieszać do wysmarowanej masłem i wiórkami kokosowymi foremki na babkę. Jeżeli nie posiadasz takiej formy, wybierz zwykłą keksówkę, którą możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180*C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Ostudzoną babkę wielkanocną udekoruj pysznym lukrem.
Czas na bezglutenowy mazurek kajmakowy
Czy wegańskie i bezglutenowe ciasta są smaczne? Oczywiście! Jeżeli spróbujesz bezglutenowy mazurek kajmakowy, zakochasz się w nim od pierwszego kęsa. To przepyszna alternatywa dla tradycyjnego mazurka z tradycyjnym kajmakiem na śmietance. Połączenie kruchego, delikatnego ciasta z aksamitnym, budyniowym kremem kajmakowym i warstwą słodkiego karmelu… palce lizać! Mazurek wielkanocny przepis:
Składniki:
Ciasto:
- 100 g uprażonych migdałów
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 75 g mąki ryżowej
- 120 g zimnego oleju kokosowego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, opcjonalnie
- 1 – 2 łyżki purée z batata, dyni lub marchewki*
- 1 – 2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie kajmakowe (wegańskie):
- 1 szklanka mleczka kokosowego (ok 20%)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego miękkiego
Przygotowanie:
Do kielicha włożyć przestudzone migdały i blendować 30 – 60 sekund na mąkę. Następnie dodać obydwie mąki i blendować 15 – 30 sekund, tak by wszystkie składniki połączyły się. Do migdałów i mąki dodać zimny olej kokosowy wraz z ekstraktem oraz solą i blendować 30 – 60 sekund aż do całkowitego rozdrobnienia oleju kokosowego i otrzymania rzadkiej masy, coś na kształt kruszonki. Do masy dodać ostrożnie po łyżeczce puree (z batatów, marchewki lub dyni – Ty wyzbierasz, wszystkie są dość neutralne w smaku) i do tego wodę. Delikatnie mieszać, do uzyskania gładkiego, miękkiego (lepkiego!) ciasta. W kolejnym kroku ciasto wyjąć na stolnicę, na wcześniej wyłożony papier do pieczenia, następnie przykryć kolejną warstwą papieru i wałkować. Delikatnie nakłuć i odłożyć do lodówki na około 20 min.
Przez ten czas przystąpić do przygotowywania wegańskiego kajmaku.
Przepis na wegański kajmak:
Do garnka z grubym dnem wlać mleko kokosowe, wsypujemy cukier trzcinowy. Delikatnie zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 20 min – do tego czasu masa powinna zgęstnieć. Pod koniec gotowania dodać olej. Ważne, by się olej połączył się z masą. Zamieszać. Zdjąć z ognia i przelać do miski i wystudzić.
Po 20 min. wyjąć ciasto z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec na termoobiegu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć do ostudzenia, potem posmarować masą kajmakową i udekorować według uznania.