Powodów, dla których warto jeść buraki, jest bardzo dużo. Przede wszystkim zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które potrzebuje człowiek do prawidłowego funkcjonowania. Buraki są bogate w kwas foliowy, który jest szczególne ważny w codziennej diecie, posiadają także dużą ilość manganu, miedzi, magnezu, potasu, żelaza, witaminy C oraz witaminy B6. Wspierają mózg, serce oraz układ pokarmowy. Skóra, włosy i paznokcie kochają buraka!
Burak to nie tylko ćwikła – jak jeść buraki?
Buraki warto spożywać regularnie, w różnej postaci. Czasy, gdy buraki były tylko dodatkiem do obiadu lub barszczem na Święta Bożego Narodzenia już minęły. Obecnie można znaleźć wiele inspiracji, jak je włączyć do swojej diety i w pełni delektować się ich smakiem, dlatego można je jeść na ciepło, na zimno, upieczone, ugotowane, na surowo – wedle uznania. Jeżeli szukasz pomysłów, jak przyrządzić buraki, koniecznie przejrzyj garść naszych inspiracji!
Lemoniada i burak? Tak!
Lemoniada z buraka brzmi niecodziennie prawda? Jednak warto ją spróbować. Doskonale sprawdzi się podczas letnich, upalnych dni, gdy szczególnie ważne jest nawodnienie. Jej przygotowanie jest banalnie proste!
Składniki:
- sok z 1-2 buraków
- 1 L wody mineralnej
- sok z 1 cytryny
- 1 cytryna
- liście mięty
Wyciśnij sok z buraka – możesz to zrobić za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Uzyskany sok przelej do szklanego dzbanka, dodaj zimną wodę (sprawdzi się tutaj zarówno woda mineralna, jak i woda gazowana) – wybór należy do Ciebie. Dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny lub pomarańczy oraz pokrój te owoce w plastry i dorzuć do dzbanka razem z miętą lub melisą. Jeżeli lubisz – możesz także wrzucić kawałki ulubionych owoców sezonowych. Co powiesz na czereśnie, wiśnie, truskawki lub nektarynki? Wypróbuj i daj znać!
Sałatka z burakiem, fetą i szpinakiem
Prezentowana sałatka określana jest także mianem „carpaccio z buraka”. Jest lekka i przepyszna. Jeżeli chodzi o ser – tutaj można wykorzystywać różne opcje. Pasuje tutaj nie tylko ser feta, ale także mozzarella, czy ser kozi. Serio, wedle uznania! Podobnie jest ze szpinakiem. Jeżeli go nie lubisz, lub nie masz w domu, możesz je zastąpić rukolą lub roszponką. W przypadku buraków, opcje są dwie. Możesz je upiec lub ugotować. Trzecia opcja jest dla leniwych, ale bardzo polecam, czyli kupione ugotowane buraki. Dostępne w wielu popularnych dyskontach, nie raz mnie uratowały.
Składniki:
- 0,5 kg liści młodego szpinaku | roszponki | rukoli
- 3 średnie buraczki
- 5 cm kawałek sera (do wyboru)
- ewentualnie: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, pestek słonecznika lub pistacji
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki balsamico
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, czarny, świeżo mielony pieprz
Decydujesz się na upieczone buraki?
Piecz je przez ok. 30 min w 180*C do miękkości (wszystko zależy od ich wielkości). Następnie ostudź je, obierz i pokój w cieńke plastry. Szpinak umyj i odstaw do przeschnięcia. Ser pokrój w kostki. Przejdź do przygotowania sosu, czyli dokładnie zmieszaj ze sobą wszystkie składniki. Na talerzu zacznij kolejno układać sałatę i buraki, następnie połóż ser i skrop całość sosem, a na końcu posyp orzechami.
Burak na kanapki? Czy to jest dobre?
Zastanawiasz się, czy buraki pasują na kanapki? Oczywiście! Można do tego wykorzystać zarówno upieczone jak i ugotowane buraki w plastrach, albo wykonać buraczaną pastę kanapkową. Pomysłów jest bardzo dużo!
Dodatkami, które sprawdzą się do kanapek z buraka będą: avocado, sery (krowie, kozie czy wegańskie), a nawet biały serek kanapkowy do smarowania. Oprócz tego, pasuje także jajko oraz hummus. Szukasz pomysłu na buraczaną pastę kanapkową? Jej wykonanie jest banalnie proste! Oto przepis na najprostszą pastę kanapkową z buraka:
Składniki:
- 2–3 upieczone buraki
- 2 łyżki majonezu (zwykłego lub wegańskiego)
- 2 ząbki czosnku
- garść uprażonych ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Buraki upiecz w temperaturze 180* przez ok. 30 min. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce, na największych oczkach, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, słonecznik i dopraw do smaku. Jeżeli lubisz, możesz także dodać koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek.
Burak burakiem, spróbuj też cukinii – dania z cukinii w Twojej kuchni!
Burak na słodko? Czas na brownie!
Brownie z buraka to absolutny hit, który warto spróbować. Szczególnie, gdy lubisz niskokaloryczne, czekoladowe desery.
Składniki:
- ugotowany burak – 1 szt.
- cukier trzcinowy – 45 g
- cynamon – 0,5 łyżeczki
- czekolada gorzka >70% kakao – 100 g
- jajko – 3 szt.
- kakao – 40 g
- mąka migdałowa – 110 g
- orzech włoski – 120 g
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- sól morska – 1 szczypta
Polewa czekoladowa:
- czekolada gorzka >70% kakao – 100 g
- mleczko kokosowe – 4 łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
- syrop klonowy lub z agawy – 2 łyżki
Rozgrzej piekarnik. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Buraka zblenduj na gładką masę, następnie dodaj cukier, cynamon, szczyptę soli i jajka – wszystkie składniki połącz ze sobą tak, by stały się jednolitą, gładką masą. Do drugiej miski dodaj kakao, orzechy i czekoladę. Wszystko razem wymieszaj i dodaj składniki do miski z masą, i jeszcze raz zamieszaj i umieść w keksówce. Piecz przez 20 min. przez ok. 180*C.
W międzyczasie przejdź do przygotowywania polewy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej kokosowy i słodzik. Mieszaj wszystko wolno i dokładnie, by polewa się nie ścięła. Jeżeli lubisz bardziej orzechowy posmak, zamiast oleju kokosowego, możesz dodać masło orzechowe. Idealnie pasuje do brownie z buraka. Ciasto wyjmij z piekarnika. Ostudzone ciasto udekoruj polewą oraz ulubionymi owocami. Co powiesz na pokrojone w plastry truskawki, albo połówki malin?
Burak? Czas na koktajl – to jest pyszne!
Burak jest neutralnym warzywem, z którego można wyczarować prosty i odżywczy koktajl. Można dodać ugotowanego, upieczonego lub surowego buraka. Dodajesz składniki, blendujesz i gotowe:
- Burak + jarmuż + banan + truskawki + masło migdałowe + napój roślinny
- Burak + marchew + cytryna + woda
- Burak + jagody + jabłko + woda
- Burak + ananas + imbir + cytryna + woda
- Burak + jabłko + truskawki + woda lub napój roślinny
Nocna owsianka z buraka – spróbuj!
Burak ma wiele zastosowań, dlatego nocna owsianka z buraka to coś, co warto spróbować, dzięki temu przygotujesz ją naprawdę szybko i zdecydowanie jest warta uwagi.
Składniki:
- 1 ugotowany lub surowy burak około (80-100 g)
- Garść truskawek (mogą być mrożone)
- 250 ml mleka roślinnego bez cukru
- 3-4 świeże daktyle bez pestek albo suszone, namoczone na pół godziny w gorącej wodzie
- 1 szklanka płatków owsianych
Buraka i truskawki obierz, pokrój na kawałki. Zmiksuj na gładko z mlekiem roślinnym i daktylami. Płatki owsiane wsyp do miski, wlej mleko zmiksowane z dodatkami, wymieszaj dokładnie. Każdą porcję udekoruj jogurtem kokosowym i ulubionymi owocami. Jeżeli chcesz możesz także dodać ulubiony słodzik (miód, syrop z agawy lub syrop klonowy), w końcu owsianka z buraka jest bogactwem antyoksydantów.